" Annis Side med frugttørring "

 
 
 
 
 

Tørring af frugt og grønt. Eksperimenter efterår 2009.

Jeg har eksperimenteret med æbler, blommer, mirabeller, krydderurter og squash. Jeg synes, at det mest interessant at fremstille er tørret frugt, fordi det er en værdifuld ting: det er sundt, billigt og det kan ikke lige købes i forretningerne.

Mirabeller var ingen succes. De er for kedelige i smagen, og de er meget svære at tørre, fordi de har en tyk skræl. Desuden bliver de brune og kedelige at se på.

Sveskeblommer er rigtigt gode. Da der kan være orm i, har jeg pillet stenen ud og tørret dem i ca 1 døgn ved 50 grader. De små vilde blommer bliver som store rosiner, og de dyrkede sveskeblommer bliver mere seje og kødfulde end købte svesker. De får en flot gulrød farve indeni. De dyrkede sveskeblommer skal være meget modne for at slippe stenen, men så bliver de også super gode.

Æbler er det bedste. Jeg har nok tørret et par tusinde æbler på en sæson, og hele familien har kunnet lide dem, lige fra babyer uden tænder og til oldeforældrene. Jeg har brugt en opskrift fra min farmors kogebog fra 1925. Æblerne skrælles og halveres. Kernehuset stikkes ud, og æblerne lægges i koldt vand tilsat 1 spk salt pr liter. Når der er en større portion klar, tages æblerne op af vandet og drypper af i en sigte. De lægges på risten og tørres i ca 1 døgn v. 45 grader. De skal være tørre at føle på, og må ikke føles kolde, når de køler af. For at gøre plads til et nyt hold æbler i ovnen, trak jeg de tørre æbler på sytråd og lufttørrede dem færdig i stuetemperatur. De kan bagefter opbevares i lufttætte bøtter eller glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre. De skal være som en mellemting mellem vingummi og skumfiduser at bide i. Jeg købte en æbleskræller, for at gøre arbejdet nemmere. Så tørrer jeg hele æbler, som er skrællet, kernehuset stukket ud og så er æblerne skivede, men jeg tørrede dem uden at skille skiverne ad. Det går meget hurtigt på den måde. Æbler, der skal tørres, skal være hele og fine og uden pletter, men så bliver resultatet også godt. Tørreovnen står inden døre, og der kommer en dejlig duft i huset af æblerne. Varmen går så heller ikke til spilde men bliver i huset. At tørre æbler er den bedste måde at gemme sommeræbler. De er jo ikke værd at sylte eller fryse, og tørrede søde æbler bliver som slik eller snack, de klistrer og griser ikke, og så er de jo sunde.

Af grønt prøvede jeg at tørre bønner og squash. Bønner bliver meget hårde og seje, og jeg synes ikke, der er noget vundet ved tørre bønner. Squash blev godt. Skiver lægges direkte ind på risten og tørres i et par døgn ved 50 grader. De skal være så tørre, at de næsten knaser, for ellers vil de mugne, når de kommes i poser eller dåser. De kan anvendes i ovn- og gryderetter direkte ned i retten, der skal indeholde en del væske, for de tørrede skiver squash vil optage en del væde.

Der er meget vundet ved at tørre krydderurter. De skal tørre ved kun 25-30 grader, så de ikke mister smagen. Jeg har tørret pebermynte til te, og det bliver godt. Og godt er det også at tørre persille, som er meget anvendeligt henover vinteren, både i varme og kolde retter. Persillen tørres hel og kan så knuses, når den skal bruges. Den holder farven og duften fint, og jeg synes det er langt bedre med tørret persille end med frossen.

Desværre var der ikke mange pærer i 2009, og det kommer der heller ikke i 2010. Pærer vil jeg ellers tro bliver meget lækre, når de tørres.

Hilsen Anni

                                                                                                   Rul ned og se alle billederne.

 
 

01.  Æbler klar til tørring.
 
 

02.  Æbler klar til tørring.
 
 

03.  Æbler er tørret.
 
 

04.  Æbler før og efter tørring.
 
 

05.  Blommer klar til tørring.
 
 

06.   Vindruer før og efter tørring.